Říjen 2008

úvod

12. října 2008 v 20:49 | Nikina


Tygr Kaspický

12. října 2008 v 0:19 | Nikina |  Tygr Kaspický
Tygr kaspický: Je to větší rasa s nápadně bílím břichem s dlouhou zimní srstí a dlouhými licousy. Potkal ho podobný osud jako tygra jávského- poslední zprávy o něm jsou z roku 1976. Nechová je ani žídní zoologická zahrada, přestože měl jeden z největších areálů rozšíření.
vyhuben v roce 1968
Zeměpisné rozšíření: Afghánistán, Írán, Irák, Pákistán, Rusko, Turecko.

Tygr Jihočínský

12. října 2008 v 0:03 | Nikina |  Tygr Jihočínský
Tygr byl odjakživa symbolem Číny. Pytláci, štvavá kampaň Mao Ce-tunga, úbytek přirozeného prostředí a víra v léčivé účinky tygřích artefaktů způsobily, že je dnes téměř vyhuben.
Hou Fengqi bere do ruky zaprášený bambusový luk a zrezlé šípy a vypráví o časech, kdy se stal legendárním lovcem tygrů ve skalnatých kopcích jižní Číny. "První tygr byl největší, vážil okolo 150 kilogramů. Když jsme ho přinesli do vesnice, všichni se seběhli a jásali," usmívá se Hou ve vzpomínkách starých půl století.
Téměř 70letý Hou je jedním z posledních čínských lovců tygrů. Dnes je stejnou raritou jako pruhované šelmy, které kdysi stopoval. "Tenkrát byl život tvrdý, a když se mi podařilo zabít tygra, zajistil jsem rodině blahobyt," vysvětluje.
Zatímco Hou v mládí chytil šest jihočínských tygrů, lov a odlesňování přivedly tento druh na pokraj vyhynutí. Za posledních 20 let nebyl spatřen ani uloven jediný kus. Tygr byl přitom odjakživa symbolem Číny. Za jeho vymizením stojí pytláctví a éra Mao Ce-tunga, který tygry pronásledoval od 50. let, protože údajně zabíjeli dobytek. Tisíce tygrů tak padlo za oběť lovcům, kterým komunistická strana vyplácela odměnu v hodnotě 30 juanů za každou tygří kůži. V současnosti jde o jednoho z nejvzácnějších savců na světě a je pod ochranou čínské vlády. Podle odhadů žije v odlehlých oblastech jižní Číny posledních 10 až 20 kusů.
Zatímco počet tygrů ve volné přírodě je nejistý, v zoologických zahradách jich žije asi 70. Jedná se o potomky šesti divokých tygrů, kteří byli chyceni v 50. letech. Tito tygři se bohužel špatně množí, navíc mají poskvrněný rodokmen následkem křížení s jinými tygřími druhy. V roce 2003 byl představen odvážný plán: Radikální myšlenka vypustit čínské tygry do jihoafrické rezervace si nejprve vysloužila tvrdou kritiku expertů. "Africkým" tygrům se však narodilo už pět mláďat, a z toho tři přežila. Po určité době by se tygři měli vrátit zpět do Číny. "Chceme je vypustit zpět do oblastí, kde žili miliony let," plánuje Quan Li, šéfka ekologické organizace Save China's Tigers. Zbývá získat dotaci ve výši 24 milionů dolarů na stavbu eko-turistické tygří rezervace.
Zeměpisné rozšíření: Čína
Zajímavosti: poslední volně žijící jedinec tohoto poddruhu byl spatřen v roce 1994 a proto se má za to, že tygr jihočínský ve volné přírodě vyhynul. 3. října 2007 však jistý farmář mladého jedince tohoto poddruhu v přírodě údajně vyfotografoval, autentičnost fotografie prý potvrdili i experti [1]. Bohužel, v červnu roku 2008 vyšlo najevo, že fotografie byly padělané [2]. Patrně většina dnes žijící jihočínských tygrů (59 jedinců) žije v čínských zoologických zahradách a jsou to potomci pouhých šesti zvířat. Zánik poddruhu je tedy pravděpodobný.

Tygr Indočínský

11. října 2008 v 23:58 | Nikina |  Tygr Indočínský
z

eměpisné rozšíření: Čína, Laos, Malajsie, Myanmar, Thajsko, Vietnam

Tygr Sibiřský

11. října 2008 v 23:46 | Nikina |  Tygr Sibiřský

Tygr sibiřský Panthera tigris altaica


CharakteristikaŘada šelem v naší ZOO je zařazena do evropského záchranného programu. Tak je tomu i u páru tygrů sibiřských. Tento poddruh je v přírodě silně ohrožený vyhubením.Míra a váha
Délka těla 280 cm, hmotnost až 250 kg.
Výskyt
Mandžusko a Korea.
Chování
Je nejmohutnějším podruhem tygra, žije samotářsky, je aktivní za šera a v noci, ale někdy loví i ve dne.
Potrava
Loví prasata, jeleny a jinou větší zvěř. V nouzi se spokojí i s menšími živočichy a rád požírá i ryby.
Odchov
Samice mívá po třech měsících březosti 2-4 mláďata. Kojení trvá přes půl roku. Do jednoho roku se koťata odstavují. Pohlavně dospívají ve 2-3 letech, dožívají se kolem 20 let.

Tygr Sumaterský

11. října 2008 v 23:38 | Nikina |  Tygr Sumaterský
Tygr sumaterský (Panthera tigris sumatrae) je nejmenším poddruhem tygra džungového. Jedná se o kriticky ohroženou šelmu, která je endemitem ostrova Sumatra.

Popis

  • hmotnost: 115-180 kg
  • délka těla: 140-180 cm
  • délka ocasu: 60-80 cm
  • výška v kohoutku: 0-90 cm
Tygr sumaterský je mezi tygry nejmenší, což je pro něj výhodné při pohybu v husté džungli. Srst má výrazdnou hnědooranžovou barvu, černé pruhy jsou poměrně úzké a hustě naskládané vedle sebe. Zvláště samci mají velmi výrazné licousy.

Rozšíření, početnost

Tygr sumaterský obývá pouze indonéský ostrov Sumatra, ve stále se zmenšujících tropických pralesích. Jeho stavy v přírodě se dají jen těžko odhadnout, zřejmě se pohybují mezi 400-500 zvířaty. Rychlé odlesňování a ztráta jeho přirozeného prostředí, společně s pytlačením, způsobují rychlý úbytek tygrů v divočině.

Biologie

Podobně jako ostatní tygři je i tygr sumaterský samotářský lovec, jejich kořistí se stávají kopytníci do velikosti jelena, prasata i hrabaví ptáci.

Kam do ZOO

Na celém světě je v zajetí chováno několik set tygrů sumaterských. V Česku jej chovají tyto zoologické zahrady:

Život tygří rodiny

11. října 2008 v 23:23 | Nikina |  Tygři


Námluvy

Tygři nevolají a neřvou tak často jako lvi. Jedině v době páření je lze slyšet pravidelně. Vynikající znalec tygrů ussurijských N.A.Bajkov, který o nich napsal nádhernou knihu, líčí, jak v zimní
mrazivé tajze brobděl v době říje mnoho nocí a počítal kašlavé hluboké hrdelní volání soupeřících samců i lákavé volání samic.
G.B.Schaller při svém několikátem studiu tygrů v indickém národním parku Kanha pozoroval velmi dramatické námluvy. Říjná samice vyšla z hustého lesního podrostu na otevřenou paseku a hlasitě volala. Najednou jí začali součastně odpovídat 3 tygří samci. Po dlouhém volání vyšel 1. samec z lesa a zamířil k ní. Vtom z lesa vyrazil 2. samec a mocným skokem přistál na hřbetě svého soka. Nastala rvačka, kterou samice se zájmem pozorovala. Vzápětí se objevil 3. samec, sedl si vedle samice a také pozoroval souboj svých soků. Když se po několika minutách 1 z bojujících samců odbelhal do lesa, 3. samec zahnal vítěze, začal olizovat samici, oba se o sebe otírali a zmizeli v lese. Po říji se začíná březí samice připravovat na své nejvýznamnější životní poslání. Nejprvně intenzivně loví, aby nahradila energii, kterou vložila do námluv a kterou vyžadují rostoucí embrya v jejím těle. Když jí začnou nabíhat mléčné linie na břiše a vystupovat mléčné bradavky, hledá skryté, bezpečné místo k porodu.

Tygr džunglový

11. října 2008 v 23:12 | Nikina |  Tygři

Tygr džunglový


Tygr Panthera tigris je největší kočkovitá šelma. V minulosti byl v mnoha poddruzích rozšířen prakticky po celé Asii, od Turecka až po Koreu a Indonésii. Dnes jsou, hlavně kvůli člověku, některé poddruhy vyhubeny a tygr je ohroženým druhem. Věk uváděný u jednotlivých poddruhů je údajem ze zajetí - ve volné přírodě se tygři dožívají podstatně méně (kolem deseti let).
Jednotlivé poddruhy tygra se od sebe liší velikostí i zbarvením, tedy kresbou.

Tygr Indický

11. října 2008 v 23:02 | Nikina |  Tygr Indický
Český název : Tygr indický - bílá forma

Latinský název : Panthera tigris
Třída : savci
Řád : šelmy
Popis : Tzv. bílí tygři jsou zvláštní formou tygra indického, nikoliv zvláštním druhem. Jak jméno napovídá, pochází z Indie. Bílé zbarvení srsti je znakem semialbiontismu, tedy částečného albionismu (nedostatku barviva). Od pravých albínů se liší modrým zbarvením očí a také zbarvení čenichu, tlamy, očních víček a polštářků je načervenalé (nikoliv růžové). Bílá barva srsti zvíře opticky zvětšuje, což mate soupeře. Pruhy jsou hnědé až tmavě šedé. Tygři jsou samotářští, obývají teritorium o velikosti 26 - 78 km2 (při dostatku potravy je území menší). První bílý tygr odchycený ve volné přírodě roku 1951, se dostal do soukromé sbírky maháradži z Rewy.

Když je samice připravena k páření, vydává pachové signály a charakteristický řev. Březí je 103 dní, poté rodí 2 - 3 mláďata. Samec se o ně nestará. Matka může znovu zabřeznout až po osamostatnění mláďat (cca po 1,5 roce). Tygři jsou schopni najednou spořádat až 18 kg masa, poté však nějakou dobu nežerou. Loví divoká prasata, dobytek a některé jelenovité druhy. V současné době jsou ohroženi vyhynutím, a to především kvůli pytlačení, ztrátou přirozeného prostředí a fragmentací populace. Příznivci čínské medicíny používají některé orgány z tygra pro jejich údajnou zázračnou moc. V důsledku kultivace krajiny se hranice lidských obydlí posouvají blíže k výskytišti tygrů, lidé se bojí o své životy i o svůj dobytek, a proto je střílí
Výskyt : Indie

zdroj: ZOO Liberec

Lexikon : savci
Mapa zoo : pavilon šelem
Mapa světa : asie

Tygr Bílí

11. října 2008 v 19:17 | Nikina

Bílý tygr

V přírodě jsou velice vzácní, avšak v zoo slouží jako populární atrakce. Genetickou odlišnost nejčastěji způsobuje páření mezi rodiči a mláďaty, při kterém dochází ke zkopírování genetického kódu rodičů. Bohužel, takovéto oplození často způsobuje vrozené vady jako jsou například skolióza, poruchy imunitního systému nebo degenerovaná páteř. Navzdory těmto faktům se o takovou mutaci pokouší čím dál více zoologických zahrad, které chtějí nalákat turisty.

Bezpruzí tygři bílí

Existuje také čistě bílá varianta tygra. K takovéto genetické odchylce dochází nejčastěji při páření bratra se sestrou. V Cincinnati se povedlo vyšlechtit bílého tygra bez pruhů v místní zoo, tygrům Bhimovi a Sumitě (bratr a sestra) se každé čtvrté mláďe narodilo bez pruhů. Mláďata byla poté prodána jiným zoologickým zahradám, například do Španělska, Mexika a dokonce i České republiky[1].


Zajímavosti

Je jednou z mála šelem, které nelezou na stromy
Za jednu noc je tygr schopen spořádat na 30 kg masa
Umí skvěle plavat, uloví i středně velikého krokodýla
Tygrův řev je možné slyšet až na vzdálenost 3 kilometrů.
Bílí tygři nejsou poddruhem, bílá barva je recesivně děděná barevná odchylka.
Vyskytuje se jen u bengálského tygra.
    • Zeměpisné rozšíření: první bílý tygr byl odchycen v roce 1951 v indickém státě Madhjapradéš
    • Potrava: střední a větší obratlovci do velikosti jelena, živá kořist
    • Rozměry: podobnost ostatním druhům
    • Rozmnožování: v roce 1958 se poprvé narodila 4 bílá tygřata v soukromé Zoo Maharádži z Révy poté, co nechal spářit bílého samce s jednou z jeho normálně zbarvených dcer. Získat bílého tygra bylo zpočátku nemožné. Teprve po dostatečném rozmnožení se podařilo tato zvířata zakoupit i několika zoo světa.
    • Zajímavosti: bílé zbarvení se zachovanými tmavými pruhy je znakem částečného albinismu - nedostatku barviva. Také oči bílého tygra nejsou červené jako u pravých albínů, ale modré. Bílý tygr by v přírodě s největší pravděpodobností neměl šanci přežít, neboť nápadné zbarvení srsti by mu znemožňovalo skrýt se v mladém věku před predátory, případně v dospělosti cokoliv ulovit. Jedná se tedy o zvířata žijící pouze v zajetí.

Tygr Bengálský

11. října 2008 v 18:42 | Nikina |  Tygr Bengálský
Tygr bengálský (Panthera tigris tigris) je nejpočetnější poddruh tygra džunglového. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.

Popis

Tygří samci měří 2-3 m bez ocasu a 3-4 m včetně, dosahují hmotnosti 180-300 kg a výška v kohoutku činí 91 cm. Délka hlavy činí 25-38cm. Většina tygrů váží v průmeru kolem 260kg, dosahuje délky 3 m (včetně ocasu). Je známo hodně případů kdy tygr přesahoval hmotností 300 kg.
Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm. V průměru dosahují samice délky 2,5 m, váhy 150 kg a výšky v kohoutku 80 cm.
Pruhování je méně husté než u ostatních tygrů, černé na žluto až oranžovohňedém podkladě. Jeho zbarvení ho v lesních porostech dokonale maskuje. Černé pruhy na jeho srsti totiž připomínají stíny rostlin a větví.

Výskyt a historie populace

Tygra bengálského můžeme nalézt především v Indii, Bangladéši, Nepálu, Bhútánu, Sundarbanu a Myanmaru (dříve Barma). Z toho plyne že se jedná o lesní šelmu. Přestože žije samotářsky, vytváří si rozsáhlé teritorium o velikosti až 50 km2. Podle odhadů se k roku 2005 vyskytuje na světe kolem 4500 jedinců (v osmdesátých letech 19. století čítala populace tygra bengálského na 2.000 kusů). Nejvíce tygrů dnes žije v Indii (3000 kusů) a v Nepálu a Bangladéši (kolem 200 jedinců). Pár zástupců žije také v Myanmaru, ti ovšem již nejsou geneticky "čistí" kvůli páření se se zástupci jiného druhu. Tygr bengálský je přísně chráněný a v Bangladéší a Indii se pro něho staví přísně chráněné rezervace. Indický Projekt tygr pomohl ke zvýšení populace, na rozdíl od tygra ussurijského (sibiřského) již bengálský tygr nepatří mezi kriticky ohrožený druh.
Podle odhadů žilo v 19. století na naší planetě kolem 50 tisíců kusů, ale kvůli ztrátě přirozeného životního prostředí a pytlákům se jejich počet rapidně snížil. Byli loveni nejen pro jejich kůži, ale také pro jejich kosti a zuby, které se využívaly v tradičním východoasijském lékařství.

Potrava a způsob lovu

Tygr je samotářské zvíře lovící převážně v noci, není to vytrvalý běžec, takže si za své oběti často vybírá slabá nebo zraněná zvířata. Útočí tak, že se nejdříve plíží ke kořisti v trávě (díky jeho maskovaní si ho oběť mnohdy nevšimne ani tehdy, plíží-li se ve velice nízkém porostu) a poté ji rychlým skokem polapí. Kořist usmrtí tak, že jí prokousne hrdlo nebo jí kousne do týla a zlomí vaz. Tygr útočí nejčastěji zezadu, ulovenou kořist si poté odtáhne do houští a její zbytky přikryje listím (tygři se často ke své kořisti opět vrací).
Mezi hlavní složky potravy patří gaurové a buvoli, avšak nepohrdne také menšími zvířaty jako jsou zající, opice, hulmani a pávi. Jsou známy také útoky na nosorožce a mladé slony. Čas od času uloví také predátory jako jsou leopardi, vlci, krokodýli, lišky a dhoulové.




Rozmnožování

Tygr bengálský se rozmnožuje během jara, hledá samici v jejím teritoriu, kde s ní pak 20-80 dní zůstavá. Samice je schopna oplození pouze 3-7 dní. Po úspěšném spáření se samec opět vrátí do svého teritoria.
Samice si poté během 2 týdnů vyhledá doupě (např. ve skalních dutinách nebo pod vyvráceným stromem), ve kterém vrhne 3-4 mláďata. Jsou sice slepá, ale mají už srst podobnou dospělým jedincům. Samice kojí mláďata zhruba 8 týdnů, pak jim začne nosit menši kousky masité potravy. Další dny matka nechává svá mláďata, aby si sama ulovila vlastní potravu. Ještě před dosažením jednoho roku jsou mladí tygři schopni sami lovit.

Tygr ussurijský

11. října 2008 v 18:35 | Nikina |  Tygr Ussurijský
Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica), též známý jako tygr amurský, altajský, korejský, mandžutský, nebo severočínský je největší známou kočkovitou šelmou. Jedná se o poddruh tygra džunglového.

Areál rozšíření

Tygr ussurijský žil původně na rozsáhlém území mezi Bajkalem a pobřežím Tichého oceánu, v současnosti žije takřka výhradně na omezeném území východního Ruska v blízkosti Ussuri, přítoku řeky Amur v oblasti Primorskoje a Chabarovsk. Tuto oblast sdílí s levhartem mandžuským (Panthera pardus orientalis) a oba tyto druhy jsou přísně chráněny. Asi 10 % tygrů ussurijských žije v Číně. Populace těchto tygrů čítala v roce 1992 v Sichote-Alin 250 kusů a do roku 2004 vzrostla na 350 kusů. Odhaduje se, že v Mount Changbai v Číně jich ještě žije asi 20 kusů.


Stanoviště

Tajga, husté porosty okolo řek a jezer, listnatý, smíšený i jehličnatý les. K životu potřebuje velké území člověkem nedotčené krajiny.

Popis

  • hmotnost: 100 - 300 kg
  • délka těla: 200 - 280 cm
  • délka ocasu: 40 - 50 cm
  • výška v kohoutku: 1,10 - 1,25 m
Tygr ussurijský je největší a nejmohutnější kočkovitá šelma, samci mohou vážit přes 400 kg. Největší v zajetí chovaný tygr byl dlouhý 3,7 m a vážil přes 423 kg, samci jsou nicméně výrazně větší než samice.
V porovnání s ostatními poddruhy tygra je tygr ussurijský světlejší a kresba je spíše tmavě hnědá než černá. Srst je dlouhá a hustá, typickým znakem ussurijského tygra jsou dlouhé světlé licousy. V oblasti, kde žijí, po většinu roku leží sníh, tygři jsou proto přizpůsobeni chladnému podnebí - i jejich tlapy jsou větší než u ostatních tygrů a slouží jim jako sněžnice při pohybu ve sněhu.

Biologie

Tygr ussurijský žije v doupěti v jeskyni či pod vývratem stromu, odkud podniká za dne i za soumraku po pravidelných stezkách výpravy za kořistí. Rádi plavou a přeplavou široké řeky nebo mořské úžiny. Asi z 85 % se živí jelení zvěří a divokými prasaty, loví také goraly, v případě nutnosti i menší savce, jako jsou zajícovci, nepohrdne ani rybami. Troufne si i na medvěda. Větší kořist si tygr ukrývá a opět se k ní vrací.

Zajímavost

Tygr ussurijský jménem "Hodori" byl vybrán jako maskot Olympijských her v Soulu v roce 1988 v Jižní Koreji.

Kam do ZOO

V případě tygra ussurijského je smutnou skutečností, že v zajetí žije více tygrů než ve volné přírodě. V zoologických zahradách na celém světě je chováno přes 1000 tygrů, kteří se poměrně dobře množí. Bohužel u člověkem odchovaných velkých šelem je jen malá šance, že se je podaří vrátit do přírody, protože již ztratili strach z lidí a schopnost samostatně lovit.
V Česku chovají tygry ussurijské tyto zoologické zahrady: